talpol hallitus: Kokoomuksen sydän oikealla liikenneratkaisuissakin

  • tehnyt

(Julkaistu Turun Sanomien Mielipiteet -palstalla 6.2.2021)

Turun Sanomien mielipidekirjoituksessaan 4.2. vihreiden turkulaiset kaupunginvaltuutetut Riina Lumme ja Konsta Weber kritisoivat kokoomusta raitiotieasiassa. Kirjoittajien väärinymmärryksiä on syytä korjata.

Kokoomuksen pitkäaikainen linjaus raitiotiesuunnitelmissa on sen seutukunnallisuus ja kokonaistaloudellinen kannattavuus. Juuri tähän kokonaistaloudellisuuteen viittasi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sini Ruohonen TS:n pormestaripaneelissa. Samalla kokoomukselle on tärkeää kehittää keskustan saavutettavuutta kaikilla liikkumismuodoilla. Tätä tarkoittaa Olli A. Mannin vapaaehtoisuus liikkumismuodon valinnassa. Vihreiden valtuutettujen ’rajoita ja rankaise’ -malli ei ole nykypäivää.

Turun suurimmassa puolueessa sallitaan eri painotukset tässäkin asiassa. Ympäristöasiat, liikenneratkaisut mukaan lukien, ovat tärkeä osa kokoomuksen kaupunkipolitiikkaa. Yhtä tärkeää on vastuullinen taloudenhoito. Raitiotieasiassa on kyse ajoituksesta. Onko nyt oikea aika? Katetaanko suurinvestoinnit velalla ja veronkorotuksilla? Muuttuvatko työn muodot koronan jälkeen ja vaikuttavatko ne liikkumiseen?

Maailma muuttuu parissa vuosikymmenessä tavalla, jota on vaikea ennustaa. Vihreillekin vuosituhannen vaihteen vimmattu ydinvoimavastaisuus on takinkäännöllä muuttunut ydinvoimamyönteiseksi ilmastopolitiikaksi. Tulevaisuuden kristallipalloa ei taida keneltäkään löytyä. Päättäjillä pitää olla rohkeutta vaikeisiinkin päätöksiin, mutta samalla kykyä toimia vastuullisesti talouden realiteetit ymmärtäen.

Raitiotieratkaisu, ollaan sen puolella tai sitä vastaan, on vain osa ympäristö- ja kaupunkikehitystä – toki euroilla mitattuna megaluokkaa. Tulevissa kuntavaaleissa turkulaiset äänestävät tästäkin. Kaupunkilaisten viestiä on kuunneltava tarkoin. Kokoomus on valmis vastuulliseen yhteistyöhön Suomen parhaan kaupungin elinvoimaisuuden edistämiseksi. Pidetään siis sydän oikealla raiteella jatkossakin.

Turun Talouspoliittinen Kansallisseura

Timo Laaksonen / hallituksen puheenjohtaja

Janne Tienpää / hallituksen jäsen